OM eist 11 maanden jeugddetentie voor verdachte uitgaansgeweld Sittard

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

In de late uren van 15 oktober 2022 werd een jongeman bewusteloos geslagen op de Putstraat in het centrum van Sittard. Terwijl hij bewusteloos op de grond lag, werd hij meerdere malen hard tegen zijn hoofd getrapt. Dankzij de tussenkomst van een omstander overleefde hij het uitgaansgeweld. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de poging tot doodslag bewezen geacht en eist nu 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel tegen de 21-jarige verdachte uit Sittard.

Aanleiding voor het geweld

De aanleiding voor dit geweld was een ongelukkige botsing in een drukbezochte kroeg aan de markt, waarbij het toen 20-jarige slachtoffer per ongeluk tegen de verdachte of zijn vriend stootte. Dit leidde tot een confrontatie die uiteindelijk uitmondde in het geweld op straat. De verdachte sloeg het slachtoffer met gebalde vuist in het gezicht, waardoor het slachtoffer achterover sloeg en bewusteloos op het wegdek bleef liggen.

Redding door omstander

Een van de omstanders greep in en voorkwam dat het slachtoffer nog meer schade opliep door de trappen tegen zijn hoofd. De verdachte heeft bij de politie wisselende verklaringen afgelegd en beweerde aanvankelijk niets meer te weten. Later gaf hij toe dat hij zich op straat in het nauw gedreven voelde en dat hij spijt heeft van zijn acties.

Toepassing jeugdstrafrecht

De officier van justitie heeft rekening gehouden met de leeftijd van de verdachte en de gedragsdeskundige rapportages en heeft daarom verzocht om toepassing van het jeugdstrafrecht. De eis is 11 maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel. Het jeugdstrafrecht is gericht op het bijsturen van de verdachte en het voorkomen van toekomstige fouten. Naast het uitzitten van de jeugddetentie, zal de verdachte zich aan een aantal voorwaarden moeten houden, waaronder een behandelingsverplichting, meldplicht bij de reclassering, een drugs- en alcoholverbod en een contact- en locatieverbod voor de markt in Sittard.